Första! Andra! Tredje!

För ett par månader sedan började vi spela Första! Andra! Tredje!, som ursprungligen gavs ut 1963 av 3M (jupp, dom med tejpen och post-it lapparna) och därefter Avalon Hill, ett spel som jag haft i min ägo sedan tidigt 90-tal och som i Sverige gavs ut av Casper (Target Games) 1989. Trots sina få regler och till synes enkla upplägg är det ett förvånansvärt roligt och dynamiskt spel, särskilt som det gör skillnad på objektens värde ”på pappret” och det reella. Så när jag hade (uppenbarligen) allt för mycket tid över satte jag mig ner och försökte göra en analys.

Strategi

Den allmänna strategin är att försöka avyttra alla antikviteter som du inte samlar på och omsätta dem i kontanter. Att ha en god kassa är av största vikt då du måste kunna bjuda på och vinna auktioner för att förändra vilka antikviteter du har på handen.

Målet är att göra affärer utan att gå med förlust: Ropa in antikviteter du samlar på för 125% eller mindre av priset. Ropa in eller köp antikviteter du inte samlar på för 25% eller mindre av fullpriset. Sälj antikviteter du inte samlar på för mer än vad du gav för dem.

Så länge du gör affärer utan förlust kvittar det vilka serier du samlar på, ingen samling är då mer värd än någon annan. Valet avgörs istället av vilka antikviteter du får på handen vid spelets början och efterfrågan på serier bland de övriga spelarna.

Det är naturligtvis mycket svårt att följa den optimala strategin helt och hållet. Man är tvingad till att även göra förlustaffärer, målet blir då att göra dem med så lite förlust som möjligt.

Ordinarie auktion

Det finns tre anledningar till att bjuda på en ordinarie auktion:

  1. Du samlar på serien.*
  2. För att kunna få sälja antikviteter du har på handen.
  3. För att kunna få köpa antikviteter från brädet.

Exekutiv auktion

Det finns två anledningar till att bjuda på en exekutiv auktion:

  1. Du samlar på serien.*
  2. Du vinner antikviteten till ett lägre pris än vad du tror dig senare kunna sälja den för.§

Sälja

Det finns en anledning till att sälja antikviteter:

  1. Alla antikviteter på handen som du inte samlar på har inget värde, de får ett värde först när du avyttrar dem då försäljningspriset fastställs.

Köpa

Det finns två anledningar till att köpa antikviteter från brädet:

  1. Du samlar på serien.*
  2. Du kan fynda antikviteter för att senare kunna sälja dem.

* När du samlar på serien är antikviteten värd 125% av fullpriset. Om du redan har delar av serien på handen från spelets början, det vill säga ”fått dem gratis”, är antikviteten värd ännu mer. Har du till exempel två antikviteter i en samling om totalt tre så är det tredje kortet värt lika mycket som hela samlingen.

Den utbjudna antikviteten är då utöver sitt eget värde som mest värd det du tror dig kunna få dina antikviteter sålda för, som minst 25% av deras fullpris.

Den utbjudna antikviteten är då värd utöver sitt eget värde 125% av fullpriset på antikviteterna som du tänker inhandla när du samlar på dem, annars deras potentiella pris vid försäljning, minus deras nuvarande pris.

§ Om du ger 25% av fullpriset eller mindre innebär det i princip en garanterad vinst eller åtminstone aldrig en förlust — så länge inte händelsekortet ”Imitation” gör antikviteten värdelös vid försäljningen eller om någon annan spelare ropar in den för mindre än 25% av fullpriset vid en exekutiv auktion. Om du ger mer än 100% av fullpriset gör du en förlustaffär.

Vid försäljning är det störst sannolikhet att kombinationerna H eller blankt och 25 eller 50 slås med tärningarna, minst sannolika är kombinationerna O eller 20.000 och 75 eller 100.

Om du till exempel ger 25% av fullpriset hos lagret innebär det en i princip garanterad vinst eller åtminstone aldrig en förlust — så länge inte händelsekortet ”Imitation” gör antikviteten värdelös vid försäljningen eller om någon annan spelare ropar in den för mindre än 25% av fullpriset vid en exekutiv auktion.

Taktik

Ordinarie auktion

Om du inte är intresserad av en antikvitet kan du ändå ge bud i syfte att trissa upp priset, så att den som slutligen vinner auktionen får betala så mycket som möjligt. Risken finns dock att du vinner auktionen — även om du kan vägra betala och istället böta 10.000 kr.

Exekutiv auktion

Vid en exekutiv auktion förlorar säljaren på om budgivningen inte överstiger 25% av fullpriset eller vad han ursprungligen gav för antikviteten. Mest förlorar säljaren om han själv tvingas köpa tillbaka föremålet. Detta kräver dock att de övriga spelarna samarbetar och håller nere priset, vilket enbart går att genomföra om ingen av spelarna är intresserade av antikviteten.

Detta inlägg är publicerat i Handledningar och taggat . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.