Historiafika på Kafé Myran

Sitter nu på pendeltåget hem efter att Kristofer Åberg och jag återinvigt Historiafikat på Kafé Myran i Linköping efter flera års uppehåll. Tanken är att skapa en avslappnad träffpunkt för alla historie­intresserade som antingen läser de fristående historie­ämnena eller kultur­vetar­programmet vid Linköpings Universitet. Jag måste helt klart ge kvällen godkänt. Fikat avlöpte väl då Tom från kulturvetarprogrammets första år och Alexander från Historia 3 dök upp, men förhoppningsvis ska vi lyckas propagera ännu bättre inför nästa månads träff och dra dit ytterligare folk.

Kvällens tema var utannonserad som ”medeltidens förändrings­processer”, men vi lyckades även beröra såväl 1800-talet som antiken. Dock så framkom lite kritik mot att ämnesvalet var för brett och svårt att förbereda sig inför – även om det främst var tänkt som en utgångspunkt för diskussion. En tanke som vi lekte med på väg hem efter fikat var att exempelvis välja ämnen som avhandlats som temanummer i Historisk Tidskrift under de senaste åren. Vilket skulle göra det enklare att läsa på och förbereda sig, då HT från 2002:2 och framåt (alltid med undantag för de senaste fyra numren) finns utlagda som fulltext PDF:er på tidskriftens hemsida.

Mitt förslag inför nästa Historiafika blev att diskutera Tema Källkritik (HT 2005:2) då många av författarna i det numret gör upp med den teori och metod som idag lärs ut vid våra lärosäten som något gammalmodigt. Något som kan leda till en livlig debatt och nya perspektiv i det lilla blå huset mitt i Ryd som vi kallar Kafé Myran.

Detta inlägg är publicerat i Allmänt och taggat . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.