Héloïse och Carlsson

Alla som har något form av intresse för medeltiden känner förhoppningsvis till Abelard och Héloïse. Så när jag läste Ingemar Carlssons bok På lögnens väg (1999, s. 38) om historiska bedrägerier och dokumentförfalskningar stötte jag på följande bildtext som satte myror i skallen på mig. Vad menar egentligen författaren?

Bildtext: Det nedre brevet var unikt: även en litterär figur, Heloise, kunde skriva äkta kärleksbrev till sin Abelard, båda annars hemmahörande i medeltidens romanvärld.

Visst, brevet ifråga är en ypperligt fräck förfalskning av Vrain-Denis Lucas. Skrivet på franska, ett språk som endast en minoritet av Frankrikes befolkning använde fram till revolutionen, men så skrev alla på franska i Lucas förfalskningar; från Julius Caesar till Muhammed.

Det sorgliga är att Ingemar Carlsson tydligen försöker göra en poäng av att Lucas försökt lura på folk ett brev skrivet av en litterär figur, uppenbarligen ovetande om att Héloïse faktiskt är en historisk person av kött och blod.

Vem är det som försöker lura vem?

Detta inlägg är publicerat i Besserwisser och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

2 Kommentarer

  1. Publicerad 20 april, 2009 kl 08:50 | Permalänk

    Skulle Abelard & Hëloise vara påhittade? Den var ny! Och förhoppningsvis rätt ovanlig.

    Nå, egentligen ville jag bara säga att mina s.k. lördagsfrågor (Dahnielson vet vad det gäller) faktiskt fyller ett år. Och att hr Dahnielson, faktiskt, hittills lyckats allra bäst med dem. Grattis.

  2. Publicerad 20 april, 2009 kl 11:01 | Permalänk

    Tackar!