De manodepressivas hemliga liv

SVT visade ikväll andra delen av Stephen Frys utmärkta dokumentär Secret Life of the Manic Depressive, första delen visades igår och jag skulle troligtvis ha bloggat den som en rekommendation om jag haft bättre koll på tv-tablåerna.

De flesta som känner mig vet säkert redan att även jag lider av manodepressivitet. Något jag varit öppen med sedan min diagnos, eftersom jag, precis som många andra i min situation, faktiskt är lite stolta (i brist på bättre ord) och har svårt att tänka oss ett liv utan sjukdomen trots dess baksidor. Vi lever för manin, även under medicinering, som hjälper oss klättra Maslows pyramid och gör oss lyckligt lottade då vi slipper genomlida livet som en unipolär depression.

Men även i beskrivningen av Stephens och andras depression känner jag så väl igen mig. Självhatet. Oviljan mot ögonkontakt. Att allt kan verka normalt för omgivningen medan man dör inombords. Hur man ogillar sig själv därför att man känner sig så man känner sig. Personligen hatar jag särskilt den ”hisnande” känsla av att man är på väg in i ytterligare en depression, precis som innan bergochdalbanans vagnar tippar över första krönet.

Eftersom jag har en djupt grundad tro på öppenhet i många andra frågor har jag valt det även här. Jag tror definitivt att det är rätt väg att gå. Att kunna tala öppet utan att behöva vara rädd eventuell framtida diskriminering eller missade möjligheter på grund av det. Om min omgivning känner till vad för slags person jag är har de bättre förutsättningar att hantera situationer, vilket hjälper dem och i sin tur hjälper mig. Stephen Frys uttalade ambition med sin dokumentär är just det: hjälpa till att tvätta bort stigma, att det inte finns något att skämmas för.

Om du missade dokumentären eller vill se den igen så finns den upplagd på YouTube i fjorton delar sedan en tid tillbaka.

Detta inlägg är publicerat i Rekommendationer och taggat , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

En Trackback

  • Av Dahnielson : The botten is nådd den 26 oktober, 2009 kl 02:17

    [...] som gått har för mig varit den tyngsta på länge. Vid det här laget känner nog de flesta redan till att jag är manodepressiv; vilket också är [...]