Min etik satt på prov

Under de följande två månaderna är det tänkt att jag skall ägna mig åt etikfilosofi. Eller snarare att försöka binda samman den etiska filosofin med människans moralutveckling inom psykologin. Efter att gjort en första genomgång av materialet känns det lite som att stiga ned i ett träsk (jo, jag är mycket inne på naturliknelser nu – kan ha att göra med årstiden). Att det först och främst gäller för mig att reda ut vad som hör till psykologin och vad som hör till filosofin kanske gör att syftet med uppsatsen kan låta tämligen motsägelsefullt.

Men som en mjukstart (den så kallade ”kick-offen” på affärssvenska), kan man alltid roa sig med länken jag trillade över via The Open Society till ett Etikfilosofiskt test för få reda på vilka filosofer ens åsikter stämmer överrens med.

Här är mitt resultat:

 1. Jean-Paul Sartre (100%)
 2. John Stuart Mill (91%)
 3. David Hume (84%)
 4. Nel Noddings (81%)
 5. Jeremy Bentham (74%)
 6. Nietzsche (74%)
 7. Kant (74%)
 8. Thomas Hobbes (73%)
 9. Epicureans (72%)
 10. Aristotle (65%)
 11. Aquinas (64%)
 12. Spinoza (62%)
 13. Stoics (62%)
 14. Cynics (61%)
 15. Ayn Rand (57%)
 16. Prescriptivism (44%)
 17. St. Augustine (43%)
 18. Plato (42%)
 19. Ockham (32%)

Att Sartre hamnade i topp var väl kanske inte någon överraskning, då jag brukar utropa mig till radikal existentialist (även om jag också blivit beskylld för att vara postmodernist). Men Mill var en överraskning. Får väl ta och fundera över vad det har för konsekvenser…

Detta inlägg är publicerat i Höftat och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.