Diskussionens värde och filosofiska gubbar

Jag hade egentligen tänkt skriva en fortsatt, och lite mer utvidgad, diskussion kring etik och vad som är rätt eller fel utifrån aktuella exempel. Det var gårdagens plan, men trötthet och utmattning hann ifatt mig och vem vill egentligen höra på ett sömnigt sluddrande?

Att detta är frågor som intresserar mig just nu beror inte på att jag är någon särskilt ”moralisk” person, jag betraktar mig själv snarare som ytterst ”amoralisk”, utan främst för att det är ett område jag just nu arbetar intensivt med (i form av uppsats eller vad slutresultatet nu ska bli — något jag inte vet förrän jag är klar). Men framförallt därför att jag anser att diskussionen, nystandet, är mycket mer värdefullt än något resultat man händelsevis skulle komma fram till.

En frågeställning man ofta hoppar över är huruvida ”rätt” och ”fel” överhuvudtaget existerar? Eller om det enbart är ytterligare en kvarleva från det dualistiska tänkandet: höger/vänster, gott/ont, manligt/kvinnligt. Precis som vänster på italienska heter sinistra och att vi väljer blå bebiskläder till pojkar och rosa till flickor.

Sådana diskussioner brukar vara hänvisade till metaetiken, där de med all rätt hör hemma, men har djup betydelse när man försöker resonera kring etik utifrån exempelvis ett etologiskt (sociobiologisk/utvecklingsbiologiskt — kärt barn har många namn) psykologiskt perspektiv.

Nu var det faktiskt inte det här som jag hade tänkt skriva om i dag (mer om ovanstående kommer i framtiden), utan istället berätta om en idé jag pitchade igår och faktiskt fick överraskande god respons på. Nämnde till min handledare att jag önskade mig en filosofibok som inte nämnde en enda filosof vid namn. Istället skulle den börja med att definiera vad filosofi är: att använda tanken som enda verktyget. Därefter skulle den gå igenom och presentera alla begrepp och verktyg du som filosof kan arbeta med, helt enkelt vara en verktygslåda, vad deras fördelar och nackdelar är. För det är så jag ser på området.

Tyvärr så introducerar de flesta filosofiböcker idag ämnet i någon form av kronologisk ordning, med mängder av biografisk data, medan speciallitteraturen inte ger någon överblick alls. Det är ungefär som man skulle inleda en träslöjdslektion med att berätta om upphovsmännen till alla verktygen och historien bakom dem. Om någon elev sedan händelsevis skulle ha lyckats tillverka en smörkniv vid terminens slut, skulle det bara vara ett litet plus och kanske visa på att han eller hon var extra begåvad.

Nej, en annan redovisningsform behövs, för det här med filosofi är inte lätt. Det hjälper inte heller att många begrepp kan verka tillkrånglade eller att de omdefinierats femtio gånger under årens lopp av femtio olika gubbar (gummorna är för det mesta frånvarande i litteraturen). En välsorterad och lättillgänglig verktygslåda behövs.

Idén fick också ett annat gensvar än vad jag räknat med. Då gummorna som sagt ofta varit frånvarande i litteraturen har min handledare under årens lopp försökt stoppa tillbaka dom i sina föredrag, men att min lösning var kanske var bättre: att istället för att försöka få in kvinnorna, så tar man istället bort samtliga namn — göra filosofin könlös. Eftersom den överhängande risken alltid är att elever exempelvis kommer ihåg Husserl och när han levde men inte vad hans tankar innebar.

Naturligvis skulle min hypotetiska bok och approach till undervisning i ämnet inte totalt ignorera tänkarna, upphovsmännen till verktygen, men det ska ske som slutnoter, kommentarer man kan bläddra fram till om man vill fördjupa sig eller ta sig vidare ut i den övriga filosofiska litteraturen. Så länge det inte kommer i vägen för våra smörknivar insmorda i tankens linolja.

Post scriptum: Ska kanske tillägga att jag ännu inte blivit insläppt i den svenska universitetsvärlden. Så detta är reflektioner främst utifrån en gymnasienivå/vuxenstudier, även om jag är övertygad om att kvalitén kan höjas betydligt redan här och göra elever bättre förberedda på vidare studier.

Detta inlägg är publicerat i Höftat och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.