Astoria: Ett par tillägg

Eating in public påpekar att jag mycket riktigt blandade ihop d-bio med e-bio. Jag hade faktiskt ingen aning om eller åtminstone förträngt skillnaden. Men var jag står i frågan sedan åratal tillbaka när det gäller visningsteknik borde framgå med all tydlighet i den här trådendvdforum.nu.

Eating in publics slutsats om kringevenemang och nischning anser jag vara helt korrekt och är lite av det jag är inne på: att bio måste förändras för att passa våra nya beteenden. Bio har varit ett sätt att umgås, när vårt sätt att umgås förändras måste bion också göra det.

Sedan är frågan om vem som ska driva dessa mer anpassade biografer. Min förhoppning är att lokala entreprenörer ska kunna ta över och delvis skapa nya marknader, utöver de i dag redan etablerade aktörerna. Ungefär som majoriteten av landets krogar inte tillhör någon av krogkedjorna.

Naturligtvis går det också att lära in nya beteenden hos publiken, genom belöning och – i det här fallet kanske inte lika aktuell – bestraffning. Att ge folk det som dom inte visste att dom ville ha.

Det stora hindret i förändringsprocessen kommer troligtvis att vara nuvarande och framtida konflikter med distributörer. Betänk att exempelvis Hollywood lägger mer pengar på marknadsföring än produktionen.

Vill också bara poängtera skillnaden mellan filmens distributionsmedel (bio, tv, DVD, VHS, internet, m.m.) och produkten film. De förändringar som vi diskuterar nu gäller främst det förstnämda, och då fallet biografen. Produkten däremot har bara växt sig starkare, just tack vare introduktionen av biografens konkurrenter.

När det gäller den så kallade ”smala filmen” så är jag övertygad om att den kommer överleva biografens vara eller inte vara. Den kan till och med må bra av ytterligare diversifiering i distributionen. Men nu ska jag kanske undvika att bli alldeles långsvansad i resonemanget.

Post scriptum: Mina perspektiv sträcker sig vanligtvis något längre än vad andras kanske gör. Men att betakta det hela ur en kortare period än exempelvis 20 år är ofta meningslöst, eftersom man då riskerar att endast diskutera detaljerna och inte helheten.

Detta inlägg är publicerat i Höftat och taggat , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.