”I’ve already got a dual-masturbation show in active development”

Jag har precis sett det första avsnittet, ”Pilot”, av Aaron Sorkins nya tv-serie Studio 60 on the Sunset Strip. Naturligtvis är det svårt att bedöma en serie utifrån ett enda avsnitt och dessutom en pilot vars uppgift endast är att etablera karaktärer och miljö. Men efter att sista scenen tonat ner till svart ville jag bara ha mer, mer, mer… Det är alltså en serie som för mig skapar begär och som jag har högt ställda förväntningar på.

Nu är det inte bara jag som tagit emot serien med öppna armar. ”Studio 60” har varit en av de på förhand mest omtalade premiärerna under 2006, både bland bloggare och kritiker, efter att NBC och CBS mötts i gryningen en oktobermorgon och gjort upp om vem som kunde lägga det mest astronomiska budet på rättigheterna till serien.

Det är med andra ord en enorm komback som Sorkin gör, precis som seriens Danny (Bradley Whitford) och Matt (Matthew Perry), men så lånar serien lika mycket från verklighetens tv-bransch som hans eget liv. Ingen kan väl undgå likheterna mellan Dannys och Aarons drogproblem, eller Matt Albie/Harriet Hayes och Aaron Sorkin/Kristin Chenoweth. Lika lite som man kan undgå parallellen mellan Studio 60 på Sunset Strip och verklighetens studio 8H på 30 Rock.

Serien utspelar sig bakom kulisserna på ett fiktivt sketchkomedi-program, en arbetsplats snarlik NBCs verkliga Saturday Night Live. En kväll, som reaktion på att en kontroversiell sketch blivit struken, avbryter programmets exekutiva producent öppningssketchen för att likt Howard Beale i Network skälla ut nationen i direktsändning. Som skadereglering tar nätverkets nyrekryterade president Jordan (Amanda Peet) på sig uppdraget att rädda situationen genom att erbjuda jobbet till Danny och Matt, som fyra år tidigare blivit sparkade från jobben som inslagsproducent och författare, för att åter ta programmet till samma höjd som under dess forna glansdagar.

Naturligtvis finns det alltid en risk med ett sådant metadrama om tv-branschen själv. En produktion som till och med älskas av dem den vill ge sken av att kritisera. Och för hur många avsnitt håller det? Tretton är beställda, en halv säsong, fullt normalt för en nykomling vid den här tiden på året.

Men det är ändå en serie jag ser fram emot. En serie svenska kanaler borde slåss om att få sända.

”Studio 60 on the Sunset Strip” sänds måndagar klockan 22.00 på NBC. Premiär den 17 september (Kanada) och 18 september (USA), 2006. Officiell hemsida: http://www.studio60theseries.com/

Detta inlägg är publicerat i Recensioner och taggat . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.