Ur arkivet: Digital Cinematography

Följande publicerades ursprungligen på BlackBurst Imagings dåvarande hemsida 1998. De inledande orden kan knappast betraktas som ”state-of-the-art” idag, men förhoppningsvis innehåller resten av artikeln alltid något matnyttigt för någon där ute. Texten återgivet (nästan) precis som för åtta år sedan.

Innehåll

  1. Inledning
  2. Att utnyttja digitala kameror
  3. Mjukhet
  4. Filtrering
  5. Fältduplicering
  6. Svartnivå och exponering
  7. Gamma
  8. Ljuskänslighet
  9. Widescreen 16:9

Inledning

Den absolut bästa bildkvalitén du kan uppnå får du från filmbilden. Tyvärr har dock inte alla produktioner råd att spelas in på varken 35 mm eller 16 mm film.

DigiBeta Detta gör att de måste använda sig av video som inspelnings- och produktionsmedium. Men videobilden har alltid uppfattats som ”kantig” och ”hård”. Medan filmbilden känts mjukare och behagligare. Med termen digital cinematography menas att försöka efterlikna filmbilden med digital videoteknik, och i längden använda videokameran precis som om den vore en filmkamera.

DigiBeta Tidigare har det krävts dyr efterbearbetning för att få en bild med mer av filmens karakestik och de analoga kamerorna krävde skruvmejsel för att anpassas till efterbearbetningen. Men då de digitala kameraenheterna spridit sig på marknaden har det det blivit enklare att i själva kameran göra mycket av det som tidigare var dyrt eller tidskrävande. Du har mångt fler inställningmöjligheter för bilden än på en analog kamera då all bildbehandling sker helt digitalt i kameran. Dessa ställer du enklelt in via ett menysystem i sökaren och du kan enkelt spara alla inställningar på ett PCMCIA kort. Digitala kameraenheterna med sådana möjligheter finns i både Sonys DigiBeta DVW 700, Betacam SP BVW D600 och Betacam SX kameror.

Detta inlägg är publicerat i Handledningar och taggat , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.