Ur arkivet: Stabiliseringssystem

Följande publicerades ursprungligen på IndiPage.com 1996. Artikeln ingick i avdelningen ”Fotografi” men jag har nu vid återpubliceringen delat upp dem för att hålla nere artikellängden. I övrigt är texten återgivet (nästan) precis som för tio år sedan.

Innehåll

 1. Inledning
 2. Steadicam
 3. Glidecam
 4. Wescam

Inledning

Moderna kamerastabiliseringssystem gör det möjligt att förflytta kameran lika stabilt som på en dolly men med mycket större frihet. Dessa stabiliseringsystem gör det möjligt att förvandla i princip vilket fordon som helst till en kameraplatform. Nedan har jag tagit med de stabliseringsystem som i min vetskap finns i Sverige.

Steadicam

Steadicam uppfanns i mitten på 70-talet av fotografen Garret Brown. En Steadicam-rigg består av en väst som operatören har på sig; en ”släde” (engelska sled) varpå kameran är monterad överst, och som motvikt är monitor och batteri monterat i andra änden; en fjädrad arm (engelska articulated arm) förbinder västen och släden, armen överför kameran och slädens vikt till västen samt isolerar släden från alla rörelser. På slädens stång (engelska post) sitter ett handtag, ett ”gimbal-handtag”, vilken låter operatören kontrollera kamerans rörelser. Nedan följer en enkel förklaring av dess funktion:

 1. Systemet överför kamerans vikt till operatörens kropp via en snillrikt konstruerad arm, vikten sprids sedan ut över operatörens kropp till axlar, rygg och höfter av en väst.
 2. Kameran isoleras från operatören så att den endast påverkas av de stora rörelserna. Detta gör att operatören kan gå på ojämna underlag eller hoppa upp och ner om han så önskar. Det enda som i princip överförs till kameran är framåtrörelsen. Isoleringen av kameran sköts av den artikulerade armen (engelska articulated arm). Armen absorberar operatören upp och ned rörelser med hjälp av kameran och ”slädens” vikt.
 3. Men för att kameraoperatören skall kunna panorera, tilta och jibba med kameran så måste han på något sätt ha kontroll över den och samtidigt skall kameran vara isolerad. Detta löses genom att man koncentrerar hela kamerans massa till en enda punkt, nämligen gibal-hantaget. Från denna punkt kan operatören kontrolera hela kamerans massa.
 4. Vår kropp har ett mycket väl fungerande inbyggt stabiliseringsystem, tänk till exempel på när du bär ett glas vatten i handen, koordinationen mellan handen, ögat och hjärnan gör att du inte spiller ut något vatten. En Steadicam-rigg utnyttjar faktiskt i grunden detta stabiliseringsystem. Ovanstående åtgärder gör kameran viktlös så att armen inte tröttas ut (vattenglaset är ju mycket lättare), koncentrerar dess massa till en punkt (en kamera är ju mycket större än ett vattenglas), i övrigt stabiliseras och kontroleras kameran precis som vattenglaset. Detta gör att kamera och Stedicam blir som en extra kroppsdel.

Med en Steadicam/Glidecam går det endast att gå framåt eftersom det är den enda rörelse som överförs till kameran. Om man till exempel behöver filma framför några som går och pratar får man själv gå framlänges medans man filmar bakåt över axeln.

För att kunna se vad man filmar under tagningarna måste kameran vara utrustad med en videoassistent. Steadicam är redan förberedd med kablar för fjärrstyrd fokus om man vill kunna göra skärpeföljningar. Focus pullern måste då vara van vid att fjärrstyra fokusen, dessutom tar sådana scener mer tid i anspråk att förbereda.

Stedicam är lämpad för: Att göra åkningar i trånga utrymmen där en dolly inte får plats. Göra åkningar på ojämna underlag. Då inga andra praktiska möjligheter finns att genomföra åkningar. Då vi vill simulera fordonrörelser (till exempel upp och ned rörelser) för ett fordon som inte rör sig. När vi vill isolera kameran från ett fordons skakningar och rörelse. Stedicam är inte lämpad för: fasta inställningar med stora brännvidder, att använda på saker som ofta kraschar, inställningar som enklast kan göras på stativ eller dolly.

Master Series
Detta är den nyaste och dyraste modellen, vilken kan ta mycket tunga 35 mm kameror och även 65 mm kameror. Riggen klarar att bära upp till 18 kg. Har en nydesignad arm och lättare justerbar väst, inga verktyg behövs för justeringar.
Stedicam 3A
Är en av de mest använda riggarna de senaste åren. Klarar upp till 18 kg. Har en ljus, grön monokrom monitor.
Steadicam EFP
Är en lättvikts rigg för kameror som väger mellan 7-14 kg. Även om EFP står för ”Electronic Field Production” (det vill säga till för videokameror ute på ”fältet”) så kan den även användas för filmkameror om vikten är den rätta. EFP har en relativt enkel och stabil design, samt kostar bara hälften av vad 3A kostar.
Steadicam SK
Är en nyare model för kameror som väger upp till 8 kg. Riggen har färre justeringsmöjligheter än de övriga riggarna. Detta är den lättaste riggen designad för video. Armen har begränsad rörelsemöjlighet.

Glidecam

Glidecam Då Cinema Products grundpatent på Stedicam gick ut efter 20 år öppnades möjligheten för konkurenter att utveckla egna riggar. Dessa har dock mycket mindre finesser och är enklare utformade. En av konkurenterna är Glidecam, vilka har konstruerat en stabiliserings rigg som kan sägas vara en ekonomivariant av Steadicam. Glidecam lämpar sig främst för video och i viss mån även för 16 mm film.

Västen är mycket lätt och bekväm och fördelar tyngden jämnt över axlar, rygg och höfter. Armen kan bomas upp och ned och till och från operatören. Fjäderbelastningen är justerbar vilket gör det möjligt att använda kameror av olika tyngd på riggen. Glidecam V-16, klarar 4-9 kg tunga kameror och Glidecam V-20 7-12 kg tunga kameror.

Wescam

Wescam är ett av de äldsta stabliseringsystemen på marknaden och har anor från 60-talet. Dock har tekniken förfinats mycket genom åren. Kameran stabiliseras genom en gyroupphängning. Kameran kan fjärrstyras via kabel eller trådlös radiolänk. Objektivet ser genom en optiskt platt glasskiva som följer med kameran i panorering och tiltningar. Wescam kulan kan monteras såväl på helikoptrar (vanligaste konfigurationen) som båtar eller bilar.

Detta inlägg är publicerat i Handledningar och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

En Kommentar

 1. Publicerad 27 augusti, 2007 kl 09:03 | Permalänk

  Tjena,
  Vill du fördjupa dig om Wescam så har jag en i Sverige.
  titta mer på http://www.bluesky.se

  blå himmel/peter